nedeľa 23. júla 2017

Je dobrý, najrýchlejší a robí najmenej chýb. Rallye vládne Sébastien II

Pre súpera Sébastiena Ogiera to bol zdrvujúci záver Austrálskej rallye. A nešlo ani tak o to, že tu Francúz s veľkým predstihom získal tretí titul v troch rokoch. Ale skôr o to, aké slová on aj jeho tímový šéf vyriekli v cieli. "Ak som na vrchole? Nemyslím si. Ešte mi k nemu niečo chýba a ja viem, že sa ešte stále môžem učiť. "

Načo Jost Capito, hlava tímu Volkswagen, hneď pridal:" V každej rallye hľadáme chyby, ktoré sme urobili, a Drem na tom, aby sme ich už neopakovali.A ja som rád, že tím je stále hladný po tituloch a výhrach. Že je rovnako hladný ako pred prvým pretekom. "

Keď mu ich vety nie sú diplomatickým buchnutím do vody, čo vzhľadom k tomu, že stajňa tento rok vyhrala 9 z 10 zápolení, nie je, sú to pre ic h sokov desivé vyhliadky: kraľovanie Francúza v nemeckých službách totiž len tak neskončí.

A čo viac - ono môže pokojne trvať aj deväť rokov, ako tomu bolo u Sébastiena Loeba, hoci tomu velili Francúzi z Citroënu. "Ogierova éra môže byť rovnako dlhá ako tá Loebova. Je dobrý, je najrýchlejší, robí najmenej chýb. K tomu mu nechýba sebavedomie a ešte k tomu je v dobrom tíme, "líči Jan Kopecký, jazdec Škody, ktorá sa teraz zase vo svetovom šampionáte objavuje.A Kopecký odhaduje: "V seriáli je pár chalanov, ktorí ho dokážu poraziť, ale nie porážať."

Je tu niekoľko aspektov, prečo sa rallye po odchode legendy Loeba ďalej klania Sébastienovi, hoci druhému v poradí. Ako to už v motoršporte je, zásadnú úlohu hrá skvelý vozidlo, ktorý Nemci stvorili. Veď po rokoch pauzy sa pred troma rokmi vrátili do šampionátu a výsledkom sú tri individuálne tituly aj tri tímovej.

Lenže prečo ví ťazí len a len Ogier, zatiaľ čo tímoví kolegovia Latvala a Mikkelsen končí za ním? "Rozdiel je v jeho prístupe. Vie si najlepšie posúdiť, kedy v závode zabrať a čomu sa venovať, aby vyhral. V tom sa podobá Loebovi.Aj on si dokázal stanoviť taktiku ešte pred štartom a vedel bezchybne improvizovať v nečakaných podmienkach, ktoré prichádzajú, "myslí si Kopecký.

A je tu ešte jedna vec, ktorá hrá v prospech Ogiera. Jeho vek.

Je mu 31 rokov, čo je v rely obdobie rozkvetu. Vzhľadom k tomu, že jazdci začínajú s kariérou neskôr, neskôr aj zrejú, takže Francúz môže pokojne pretekať ešte ďalších deväť rokov. Ogier prvý titul získal pár mesiacov pred tridsiatku, Loeb v 30. Teraz je mu 41 rokov a ďalej pretekajú, len rallye, do ktorej sa sem tam vracia, vymenil za svetový šampionát cestovných automobilov.

A i Kopecký hovorí : "Ogier stále zbiera skúsenosti a teraz, keď pôjde už niekoľkú sez ónu, bude poznať rýchlostné skúšky ako svoje topánky.Každú sekundu bude vedieť, kde sa na trati, čo hrá pre neho. "

Takže kráľ žije a žiť bude ďalej.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára